Het belang van muziek in theaterstukken

De liefde verspreiden

Er is een reden waarom we glimlachen om de herinnering aan bepaalde muzieknummers – ze waren er om het verhaal te verbeteren en er een element van magie in te brengen. We hebben het niet alleen over Disney, hoewel er een aanzienlijke hoeveelheid onberispelijke en betoverende liedjes in de filmografie van het bedrijf zit. Theatermuziek bestaat al sinds het begin van het theater, en vandaag bespreken we waarom het belangrijk is.

Wat is hier aan de hand?

Laten we eerst het onderwerp behandelen van wat, precies, theatermuziek is. Zoals de naam al aangeeft, is theatermuziek elk soort werk of melodie bedoeld voor theater.

Dat betekent dat, op welk punt er ook een toneelstuk, een tentoonstelling of een verhaal voor een publiek is, er muziek zal zijn om de gemoedstoestand door te geven. Je kunt het onthouden in balletproducties, voorstellingen en, in de regel, melodieus theater.

Geschiedenis

Men zou kunnen beargumenteren dat theatermuziek amper het deel van de mensheid is dat zich bezighoudt met het vertellen van verhalen. Je kunt theatermuziek vinden tot in het oude Griekenland, waar odes werden gecomponeerd en gezongen tussen de dialogen van tragedies en komedies.

Toneelleider in het theater

In de 16e en 17e eeuw zien we theatermuziek die ons vertelt dat het bos betoverd is, de strijd woedt, er is verdriet van het verlies van een geliefde en wat we kunnen verwachten van een personage dat het podium betreedt. Het werd zwaar gebruikt door toneelschrijvers, waaronder niemand minder dan William Shakespeare.

Operettes uit Europa hebben plaatsgemaakt voor de Amerikaanse musicals, wat leidde tot prachtige, grillige of cynische melodieën die we vinden in Mamma Mia, Sweeney Todd en Wicked. Het is ook de reden dat veel van Disney’s films een speciaal plekje in ons hart hebben.

Incidentele muziek

We hebben al eerder gezegd dat toneelmuziek er is voor het dramatische effect van de scène. Hoewel dit niet het enige doel is, is deze kwaliteit het meest prominent aanwezig binnen de incidentele muziek, dat wil zeggen de muziek van incidenten of gebeurtenissen, zoals de plotwending, de dood van een personage en het opbouwen van spanning. In het begin van de 20e eeuw was het dankzij de technologische vooruitgang, net als bij studio-opnames, mogelijk om het dramatische effect te produceren met een korte opname, in plaats van een grote compositie.

Waarom hebben we het nodig?

Heb je op enig moment gespeeld stel je voor met je metgezellen? Mogelijk was je een legende die het beest overwon, of misschien zat je in een gespannen sentimentele dramatisering?

Balletetetdrama in het theater

De verklaring voor deze scènes blijft in onze hersenen hangen door de omgevingsgeluiden die de ervaring van een toneelstuk, anticipatie, dramatisering, satire en catastrofe opwaarderen.

Het is de kenmerkende melodie van je favoriete personage, het is de introductie tot de beste melodie ooit en zonder dat lijkt het verhaal en de scène op de een of andere manier onvoldoende te zijn. Af en toe overweldigt het, en af en toe vult het de ontbrekende stukken in.

In de huidige tijd hebben theaterliefhebbers geluk, want er zijn verschillende soorten muziek toegankelijk. Spotify, Google Music, YouTube bieden veel nummers. Spotify maakt ook de weg vrij voor bedrijven zoals het kopen van spotify streams.